Institute of Information and Communication Technologies (ITACA)

AIGUATERM

Aprofitament tèrmic de les xarses d'aigua en entorns urbans

Actualment, la calefacció, refrigeració i aigua calenta en edificis tant residencials com oficines, edificis públics municipals (auditoris, ajuntaments, piscines) i centres comercials, constitueixen pràcticament la meitat del consum total d’energia d’un edifici. Per tant, millorar l’eficiència dels sistemes de climatització en aquests edificis es crucial per a la transició energètica i la descarbonització de les ciutats en la Unió Europea (UE).

L’objectiu principal del projecte AIGUAterm es analitzar la viabilitat tècnica i econòmica de l’aprofitament energètic de les xarxes secundaries d’aigua mitjançant bombes de calor i estudiar l’impacte de la seua implementació en la xarxa secundaria de baixa pressió de la ciutat de València, desenvolupant un pla integral per a l’implementació de tal aprofitament tèrmic.

Per assolir aquests objectius, el projecte AIGUAterm prèviament evaluarà l’eficiència i viabilitat d’aquesta solució mitjançant una instal·lació pilot en l’Universitat Politècnica de Valencia (UPV). Esta instal·lació proporcionarà dades reals sobre el funcionament del sistema, permetent abordar els reptes tècnics de la solució proposta i comparar-la amb els sistemes tradicionals de climatització del mateix edifici.

El projecte s’inicia el novembre del 2023 i té una durada de 27 mesos, i compta amb la participació de dos grups de recerca de la Universitat Politècnica de València: el grup de Tecnologies de la Informació i la Comunicació contra el Canvi Climàtic (ICTvsCC) i l’Institut Tecnològic de l’Aigua (ITA). Completen el consorci l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), Geminis Tools i EMIVASA.

AIGUAterm és un projecte cofinançat per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i la Unió Europea mitjançant el Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2021-2027 (INNEST/2023/412).

English version | Versión en español | Version française

Contact

Javier Urchueguía Schölzel

Escuela Técnica Superior de Ingeniería Industrial – Universitat Politècnica de Valencia

Camino de Vera, s/n. Edificio 5D. 46022 Valencia (Spain)

 

Telèfon +34 96 387 70 00 (Extensió: 85246)

 

-> Enviar email

Organisme finançador:

Agència Valenciana de la Innovació (AVI)

 

Programa:

Projectes estratègics en cooperació

 

Duració del projecte:

20 Abril 2023 – 31 Desembre 2025

 

Líder: Universitat Politècnica de València

 

Socis: Géminis Tools and EMIVASA